Filament Extruder not "gripping" filament

Check here for useful tips on how to get your printer to print at its best.

Filament Extruder not "gripping" filament

Postby mvanderploeg » Wed Apr 23, 2014 4:36 pm

I've noticed recently that the filament extruder drive gear isn't pushing filament down like it first did. The bearing that rolls with the gear isn't moving at the same rate and seems to be slipping.

I wedged a piece of paper between the spring that applies pressure between the gear and the bearing, however it only seems to help a little.

The bearing is also loose and seems to wobble around even though the nut is tight.

Any thoughts or experiences with this?
These users thanked the author mvanderploeg for the post (total 0):
mvanderploeg
 
Posts: 18
Joined: Sat Feb 22, 2014 6:41 pm
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Filament Extruder not "gripping" filament

Postby steveP » Wed Apr 23, 2014 5:46 pm

I've run into the same problem over time. The arm applying pressure is printed pla.
I believe were seeing creep in the plastic arm causing a decrease in pressure.
As a quick fix I printed a 1mm shim and put it under the spring, this worked although not for long.
The correct fix would be a metal arm.

Steve...
These users thanked the author steveP for the post (total 0):
steveP
 
Posts: 6
Joined: Tue Mar 04, 2014 1:24 am
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Filament Extruder not "gripping" filament

Postby GORDON.LAPLANTE » Wed Apr 23, 2014 8:06 pm

Try tightening the bolt holding the arm in place. We have printed about 15-18 hrs a day, 7 days a week for months (and one printer for a year) with no decreased pressure so the bolt may just be loose.
These users thanked the author GORDON.LAPLANTE for the post (total 0):
GORDON.LAPLANTE
Site Admin
 
Posts: 218
Joined: Mon Jan 06, 2014 2:04 pm
Has thanked: 10 times
Been thanked: 6 times


Return to gMax Tips and Tricks

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest